Skip to main content

SCEX Software Optimization optimaliseert met nieuwe technieken

 

Bij SCEX Software Optimization hebben we het mooiste werk ter wereld. We mogen veelvuldig bij onze opdrachtgevers in de logistieke keuken kijken en meedenken over het oplossen van uitdagende ontwerp- en optimalisatievraagstukken.  Die vraagstukken worden om tal van redenen steeds complexer en daarom prijzen we ons gelukkig met het feit dat er steeds meer technologie beschikbaar komt om op basis van uitgebreide datasets de juiste analyses te maken, te visualiseren en te simuleren en zo tot de meest optimale oplossingen te komen.

Meer en betere technieken dus die we kunnen inzetten. Met ons low code optimalisatieplatform hebben we verschillende applicaties in ons portfolio om een breed scala aan logistieke vraagstukken op te lossen. Van het ontwerpen van een distributiecentrum tot het bepalen van de ideale stellingconfiguratie en van het optimaliseren van een orderpickproces tot het maken van 3D Pareto-analyses.

In dit artikel geven we een inkijkje in hoe onze Warehouse Optimization Guide op snelle en doeltreffende wijze jouw logistieke operatie ontwerpt en optimaliseert.

Het strategisch belang van logistiek en supply chain management

 

Het op een snelle, efficiënte en betrouwbare wijze bedienen van een steeds kritischere en veeleisendere klant vergt veel van logistieke operaties. Dat gegeven gekoppeld aan het feit dat aanvoerketens door steeds meer turbulentie, dynamiek en complexiteit worden gekenmerkt maakt dat de druk op bedrijven in logistieke ketens steeds groter wordt. De positie en het aanzien van de logistieke functie binnen bedrijven is veranderd. Het is niet langer ‘een grote kostenpost’ of het ‘afvoerputje van het bedrijf’ maar juist van doorslaggevend strategisch belang geworden. Het waarmaken of zelfs overtreffen van de klantbelofte in combinatie met een robuust financieel rendement valt of staat met een adequaat functionerende logistieke operatie en een goed doordachte besturing van de keten. Logistiek en supply chain management heeft een prominentere plek veroverd aan de directietafels en we ervaren dat de bereidheid om te investeren is gegroeid.

Om op basis van de bedrijfsstrategie de juiste keuzes te maken voor de configuratie van de keten, plaats, omvang en inrichting van distributiecentra en optimalisatie van transportnetwerken is een gedegen, goed onderbouwde en datagedreven aanpak voor SCEX  het uitgangspunt. Dergelijke fundamentele vraagstukken vragen niet alleen om kennis en ervaring, maar soms letterlijk ook om toepassing van hogere wiskunde. Als je goed wilt doen tenminste.

Daarom hebben wij de SCEX Warehouse Optimization Guide ontwikkeld waarmee we we complexe vraagstukken doelgericht helpen analyseren, visualiseren, simuleren en optimaliseren. Door gebruik de maken van de beste software platformen en applicaties, maken we complexiteit begrijpelijk en vertalen we inzicht naar actie.

SCEX Warehouse Optimization Guide – gestandaardiseerd maatwerk

 

Onze gereedschapskist met ontwerp- en optimalisatieapplicaties biedt oplossingen die passen bij de unieke behoeften van elke organisatie. Geen enkel bedrijf is hetzelfde en dus zijn er (helaas) geen ‘holy grails’ op het gebied van layout, inrichting en procesontwerp. Bij SCEX Software Optimization geloven we dus niet in een ‘one size fits all’ logistieke inrichting. Maar wel in een ‘one size fits all’ aanpak om tot de beste logistieke inrichting voor een bedrijf te komen.

We werken met standaard applicaties die ontworpen zijn om complexe analyses, simulaties en optimalisaties snel en begrijpelijk uitvoeren. Toegepaste wiskunde ligt eraan ten grondslag en zo zijn we in staat om veel complexe data te verwerken en te vertalen naar een optimaal ontwerp.

Een greep uit de applicaties die we inzetten:

 

  • Advanced Order Analysis: inzicht en diepgang in de klantorderpatronen en ordersamenstellingen. Welke combinaties van artikelen worden wanneer, via welk kanaal en met welke klantbelofte besteld en geleverd?
  • Pareto Analysis: focus op dat wat er echt toe doet. Welke orderpatronen, artikelen en voorraad hebben doorslaggevende impact op basis van onder andere omzet, afzet (orderregels) en nettomarge?
  • Space Optimizer: haal het maximale rendement uit iedere vierkante en kubieke meter. Wat zijn de beste opslagconfiguraties voor de voorraad, welke liggerhoogtes bieden de beste vulgraad en hoeveel vierkante meter bedraagt een opslaggebied of -zone?
  • Pick Optimizer: optimaliseer de pickproductiviteit. Wat is de beste layout en verkeersplan voor het pickgebied, wat is de beste plek voor ieder artikel en hoe kan ik een set van orders het meest efficiënt verzamelen?
  • MHE Optimizer: kies en ontwerp het meest adequate Material Handling Equipment. Hoe ziet de optimale pickkar eruit, hoe balanceer ik transportcapaciteit met de juiste ergonomische omstandigheden voor medewerkers, hoeveel karren neem ik mee in een pickrondje?
  • Material Flow Desinger: maak het optimale vlekkenplan. Wat de beste plek, afmeting en vorm van ieder gebied in mijn warehouse?

Kennismaken?

 

Voor elk vraagstuk selecteren we de juiste applicaties, algoritmes en modellen om uiteindelijk tot het beste totaalontwerp te komen. Onze gereedschapskist is zo ontwikkeld dat we snel antwoorden kunnen vinden op de befaamde ‘What If…’ -vraag. Dat betekent dat het voor ons eenvoudig is om snel diverse scenario’s door te rekenen én te vergelijken. Alle denkbare variabelen en restricties kunnen daarin worden meegenomen. Of het nou gaat om de impact van sprinklers in je magazijn, tot het slim opslaan van buitenmaatse ladingdragers of geavanceerde slotting voor complex assortiment en omnichannel orderstromen: met SCEX Warehouse Optimization Guide zorgen we voor het juiste antwoord. Voor de dag van vandaag en voor de toekomst. En dat laatste is extra interessant omdat we op basis van alle denkbeeldige toekomstscenario’s kunnen uitrekenen wat de meest ideale logistieke configuratie is.

Klaar om jouw logistieke processen te transformeren en toekomstbestendig te maken? In een vrijblijvende online demo laten we je met plezier kennis maken met onze aanpak en expertise.

Benieuwd wat SCEX Warehouse Optimization Guide voor jou kan betekenen?